Wat zijn Tension Releasing Exercises?

TRE is een lichaamsgericht proces om op een natuurlijke manier spanning te ontladen. Het gaat om zowel het loslaten van dagelijkse stress als diepe, chronische spanning of pijn. Met bepaalde oefeningen help je je natuurlijke mechanisme weer te herinneren om deze spanningen los te laten en het lichaam weer terug te brengen naar de oorspronkelijke kalme, ontspannen en gebalanceerde staat van zijn.

Wat is spanning?

Spanning (stress) wordt vaak als negatief bestempeld, terwijl spanning vaak noodzakelijk is. Denk bijvoorbeeld aan reflexen als vechten, vluchten of bevriezen. Ze vergroten onze overlevingskansen. Eenmaal in veiligheid is die overlevingsspanning niet meer nodig en kan losgelaten worden. Het lichaam keert dan weer terug in een ontspannen staat van zijn. In het dierenrijk is dat te zien bij bijvoorbeeld vogels die hun vleugels even flink uitschudden of honden en paarden die in hun flanken trillen.

Stress

Mensen hebben ook zo’n ontladingsmechanisme, maar herkennen het niet meer als zodanig. Trillen van spieren wordt als vreemd gezien of geassocieerd met het tonen van zwakte en/of angst; trillen van angst of woede, trillende benen van schrik of trillen na zware inspanning.In plaats van het ontladen toe te laten, blijven we zo ongemerkt spanning met ons meedragen en zelfs opbouwen. Dit kan leiden tot chronische spanning, waarbij lichaam en geest in een staat van alertheid blijven. Soms kan dat tot trauma leiden.

TRE is effectief gebleken bij:

 • Het verhelpen van burn-out verschijnselen, overmatige vermoeidheid
 • verlichting van migraine
 • verminderen van rug-, nek- en schouderklachten
 • verkrijgen van een betere nachtrust
 • meer veerkracht
 • verlagen van (werk)stress, minder opwinding en conflicten (ook relationeel)
 • vermindering van piekeren
 • het krijgen van meer (nacht)rust, beter slapen
 • het losmaken en bevrijden van beklemmende emoties en gebeurtenissen
 • reduceren en verhelpen van angsten en fobiën
 • ontspannen van de bekkenbodem
 • vergroten van het libido
 • vergroten van een onbevangen houding
 • verminderde symptomen van PTSS (posttraumatisch stressstoornis)
 • gemakkelijker ademhalen
 • Minder zorg en paniek
 • Meer energie en uithoudingsvermogen
 • Minder vastgehouden spanning in het lichaam waardoor een vrijer gevoel
 • Verhoogde flexibiliteit
 • Vermindering van symptomen vanuit (plaatsvervangend) trauma
 • Minder emotioneel
 • Verminderde angst rondom serieuze ziektes
 • Verlichting van chronische aandoeningen

Veel mensen ervaren pijn of ongemak en worstelen met opgeslagen spanning. Soms is die spanning chronisch en al oud, geblokkeerde energie opgeslagen in het lichaam.Het woord emotie zegt het al:e-motion oftewel emotie = energie in beweging. Wanneer die energie niet meer beweegt, -wordt verdoofd en zo niet wordt gevoeld- kunnen we ziek worden. Een fysieke, mentale en ook emotionele druk die zich manifesteert in het dagelijks leven. Deze innerlijke disbalans projecteert zich op het scherm van onze levens ervaringenDe meeste mensen zoeken eerst buiten zichzelf naar hulp en hebben al veel geprobeerd, vaak zonder blijvend resultaat.Waarom? Omdat we sleutelen aan de gevolgen ipv dat we werken aan de oorzaak. 

Omdat we naar anderen rennen om ons te ‘redden’ terwijl de oplossing al aanwezig is: in jezelf. Anderen kunnen niet voor ons: stil zijn, voelen en integreren. Dat kun je echt alleen maar zelf doen.Rugpijn, hoofdpijn, slapeloosheid, spijsverteringsklachten vaak vergezeld van conflicten, angsten, steeds terugkerende nare ervaringen. “Waarom gebeurt mij dit toch steeds?”Soms is er een trauma te verwerken, soms heb je te lang en te hard gewerkt vaak heb je geen idee wat er aan de hand is. Je voelt je vreemd alert hebt moeite met ontspannen en merkt dat je bepaalde situaties wil vermijden.Stop met zoeken in je omgeving, je heil zoeken bij ‘anderen’ want je hebt de oplossing al: in jezelf!Ieder mens is geboren met een lichaamseigen ‘Tension Release’. We gebruiken het helaas meestal niet meer. Maar het is van nature aanwezig in ons en daarom werkt deze techniek bij iedereen. Je kunt niet falen want het is er al: klaar voor gebruik.

Wat gaan we doen?

Eerst leg ik kort de theorie uit achter deze ontspanningstechniek. Daarna gaan we zeven oefeningen doen. Na de oefeningen kijken we of jouw lichaam spanning wil loslaten. Let op: we zijn actief, we warmen het lichaam op maar ontspanning staat centraal. En wat we gaan doen is voor iedereen toegankelijk, jong en oud, wel of geen yoga ervaring. Je gaat niet “aan het werk” je laat je lichaam het werk doen. We sluiten af met een eindontspanning.

Maak nu een afspraak

Wanneer je een TRE sessie gaat doen zorg dan dat je geen drukke dag volplant, neem een flesje water mee. Let op: het is heerlijk om na de sessie nog even rustig de tijd te nemen om alles te plaatsen of na te voelen. Je maakt optimaal gebruik van de TRE wanneer je een dagdeel vrijhoudt.

Hier nog wat reacties van mensen die eerder hebben deelgenomen aan een TRE sessie

Enkele reacties

Nicole

‘Hi Esther,Wat een geweldige les woensdag, dat pakte toch fijn uit want de hele dag had ik zin om een dutje te doen, zoals je al had verteld. En uiteindelijk heerlijk geslapen in de nacht.

Birgitta

'Zowel Guido als ik vonden het een fijne les waar we beiden veel aan hadden. Echt een cadeautje aan jezelf. Nogmaals dank je wel.’

Claire

“Wil toch alsnog graag woordje van dankbaarheid aan je kwijt. Bij deze dus; dank voor je prettige , veilige begeleiding & lieve zorgen vanmiddag , vond het een heuse treat! To be continued...”

Justa

“Wat een super fijne middag! Heel veel dank. Ik ga heerlijk mijn weekend in. Liefs"

Ilona

‘Super fijne uitleg! Dit verklaart weer een hoop. Ik heb het nu 3 keer gedaan en de tweede keer voelde ik inderdaad m’n hele lichaam.’

Anoniem

Je had helemaal gelijk van de kracht die Nidra geeft. Ik ben voor jouw “3x ik heb energie“ optie gegaan. En het werkte top. Heb tot 03.30 vol energie zitten pokeren met een paar maten!En nog gewonnen ook.Was een goed begin van het weekend!